Przepis:
250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
niepełna szklanka cukru pudru
1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli
5 jajek
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g zmielonych orzechów (mogą być włoskie, laskowe, lub mieszane)
skórka otarta z cytryny
Masło lub margarynę utrzeć na puch, dodać cukier, cukier z wanilią i szczyptę soli. Wciąż
ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie stopniowo wsypywać oba rodzaje mąki
wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypać mielone orzechy oraz skórkę z
cytryny.
Gotowe ciasto wlać do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą okrągłej lub podłużnej formy
babkowej.
Piec przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
Ostudzone ciasto udekorować polewą czekoladową.
Piec przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
Ostudzone ciasto udekorować polewą czekoladową.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz