wtorek, 23 lutego 2016

Ciasto orzechowe









   Przepis:


  250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej

  niepełna szklanka cukru pudru

  1 łyżka cukru z wanilią

  szczypta soli

  5 jajek

  1,5 szklanki mąki pszennej

  0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

  200 g zmielonych orzechów (mogą być włoskie, laskowe, lub mieszane)

  skórka otarta z cytryny

Masło lub margarynę utrzeć na puch, dodać cukier, cukier z wanilią i szczyptę soli. Wciąż 

ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie stopniowo wsypywać oba rodzaje mąki 

wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypać mielone orzechy oraz skórkę z 

cytryny.

Gotowe ciasto wlać do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą okrągłej lub podłużnej formy

babkowej.

Piec przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.

Ostudzone ciasto udekorować polewą czekoladową.



 Smacznego !